martes, 28 de abril de 2009


1. QUIN ÉS L’ORIGEN ETIMÒLOGIC DEL NOM JORDI I QUIN DIA ES CELEBRA LA SEVA ONOMÀSTICA?
- El nom de Jordi és un mot grec que vol dir el qui treballa la terra, llaurador o pagès.

2. QUI ERA, EN VERITAT, SANT JORDI? D’ON ERA ORIGINARI? SEGONS LA TRADICIÓ CATALANA ON ES VAN ESDEVENIR LES SEVES HEROICITATS?
- Sant Jordi era un soldat romà i cristia,va gaudir de molta veneració i popularitat universal durant els temps medievals.
3. PER QUIN MOTIU HISTÒRIC SANT JORDI ÉS EL PATRÓ DELS CAVALLERS?
-Segons el costumari Català d'en Joan Amades, el fet que Sant Jordi sigui el patró dels cavallers, es deu a l’ajut que va fer el sant al rei Pere I l’any 1094. Segons s’explica, l’esmentat rei va guanyar una batalla contra els sarraïns després que aquest invoqués al sant. Per agrair la gesta, el rei va anomenar-lo no només patró de la cavalleria sinó també de la noblesa catalana.


4. QUINS ALTRES PAÏSOS EUROPEUS TENEN A SANT JORDI COM A PATRÓ, DE LA MATEIXA MANERA QUE HO ÉS A CATALUNYA? I A ARREU DEL MÓN?

Abans hi era:
Geòrgia, Anglaterra, Grècia i Catalunya van escollir Sant Jordi per patró.Actualment ho són: Catalunya, Aragó, Càceres, Portugal, Anglaterra, Rússia, Grècia, Geòrgia, Bulgària, Etiòpia, Djibouti, etc.

5. QUIN ÉS L’ORIGEN HISTÒRIC DE LA CELEBRACIÓ FESTIVA DEL 23 D’ABRIL, EN QUE ES REGALEN LLIBRES
- La presència del llibre és deguda a que la diada coincideix amb el Dia internacional del llibre, que des de 1930 commemora la mort de Miguel de Cervantes

6. QUÈ EN SAPS DE LA CREU DE SANT JORDI?
- Es pot dir que la creu,símbol de derrota i de mort,es convirteis en el cas de Crist i dels seus màrtirs,en signe de vistòria i de vida.En aquest cas,la creu es signe de victória i de vida.

7. D’ON VE LA TRADICIÓ DE REGALAR UNA ROSA A L’ENAMORADA?
- Segles darrere el costum era obsequiar l'estimada amb una rosa.I més tard es va estendre fins arribar a ésser, com ho és en l'actualitat, una festa típica celebrada arreu de Catalunya per tothom.

8. QUINES SÓN LES TRADICIONS GASTRONÒMIQUES DEL DIA DE SANT JORDI? DESCRIU ALGUN PLAT TÍPIC.

- El pastís de San Jordi.
Ingredients:
3 ous 1/4 de litre de llet 100g de sucre usual 1/2 pinya 100g de nata 1 copeta de xarop de grosella
2 kg de gel 1/2 llauna de melmelada d'albercoc 100g de maduixes 100g de melindros 50g de sucre llustre 3 fulls de cola de peix
Preparació
Bullir la llet. Fer una crema amb els rovells, el sucre usual i la llet. En treure-la del foc, afegir-hi la cola de peix prèviament remullada. Remenar fins que la cola sigui ben dissolta. Posar-la a refredar sobre el gel trinxat.
Tallar els melindros tots de la mida de l'alçària d'un motllo flamera gran, o d'una cassola que sigui poc alta i ben plana, col·locar-los tot el volt, fent venir cap a fora el costat exterior dels melindros. tallar els bocins a tiretes.
Quant la crema bavaresa sigui quasi freda (procurant de no deixar-la prendre) afegir-hi els retallats de melindros, la grosella, la meitat de la nata, les maduixes triades, rentades i ben escorregudes i la meitat de la melmelada.
Barrejar-ho i omplir-ne l'interior del motllo, que primerament s'haurà revestit de mitjos melindros. Voltar-lo de gel fins que quedi ben pres el contingut. Arranar els caps dels melindros, deixant-los a l'alçària de la pasta de bavaresa interior.
Amb un ganivet ben esmolat, pelar la pinya i reduir-la després a rodones del gruix d'un duro. Partir-les pel mig i amb un tallapastes rodó, tallar la part del cor.
Escórrer la nata, afegir-hi el suc de llustre i ficar-la a la mànega amb el cornet de 9 puntes, deixant-la sobre el gel trinxat.


9. FES UN RECULL DE 2 o 3 FRASES FETES, REFRANYS O DITES RELACIONADES AMB SANT JORDI
-  Bon sol per Sant Jordi i per Sant Marc, podràs beure el vi a raig”, “Per Sant Jordi vigila ton ordi; si en veus una espiga aquí, altra espiga allà, vés-te’n a casa, que prou ordi hi haurà”, “Quan per Sant Jordi gela, mal any de peres.

Datos personales